Refleksije

Izložbe

Refleksije

Nekolicina intrigantnih radova ove izložbe nazvane "Refleksije" dio je većeg ciklusa fotografija Gorana Vranića. Susrevši se s njegovim radovima, kako kroz brojne izložbe tako i kroz monografije i kataloge likovnih umjetnika, ova izložba ponovno je prilika da zavirimo u bogati i profesionalni opus fotografa koji je iskustvo i magiju bilježenja života zamračenom kutijom stekao od malih nogu dijeleći i baštineći istu ljubav s ocem Ninom, nezaobilaznim umjetnikom hrvatske fotografije.

Ciklus „Refleksije“ nastajao je u različitim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima što Vranić vješto koristi za postizanje začudnih efekata prelijevanja i pretapanja boja i oblika. On odabire apstraktnije i prolaznije obrise brodova, a ne njihova čvrsta tijela koja sigurno plove morskim prostranstvima. Usredotočio se na njihov nestvaran, živahan i svakim daškom vjetra promjenjiv odraz na nemirnoj i namreškanoj morskoj površini. Upravo ta zrcaljenja, refleksije, apstraktni odrazi daju ovim fotografijama lirsku poetičnost te „hvatanje“ prolaznog i „nevažnog“ što čak i slučajne prolaznike nikako ne može ostaviti ravnodušnim. Varijacija oblika, od potpuno figurativnih do gotovo neprepoznatljivih i apstraktnih uvelike su određene izvorom svijetlosti i vizurom kuta snimanja. Pogled na njegove fotografije ponekad izaziva sjetu i nostalgiju za danima ranog djetinjstva kada smo provodili sate na sunčanim molovima očarani mreškanjem morske površine i zaokupljeni nemirnim odrazima u vodi, koji nam se danas možda čine i nevažnima.

Njegov ekran je zrcaljenje, odraz, refleksija, iskrenje sunca na valićima, odraz neba i oblaka, broda i prove, sve što „kvari“ uobičajenu sliku broda u moru. U toj komplementarnosti i sprezi nastaju nove vrijednosti slika prirode uhvaćene u pravom trenutku... Vranićevom trenutku, a autorova istančana senzibilnost prepoznavanje odabranog, baš tog trenutka, tvori tematski dosljednu umjetničku cjelinu.

Marta Kuliš